Danske Rederier vol. 21

Danske Rederier vol. 21

Danske Rederier vol. 21 indeholder tre danske rederier. Dampskibs-A/S Progress, Stenhøj Shipping og Rederiet Runa. Dampskibs-A/S Progress blev stiftet I 1904 af den driftige skibsmægler Marius Henrik Nielsen, der sammen med aktionærer (inklusive flere skibsværfter). Det blev til fire skibe, som blev sat ind i en traditionel fart med træ ud af Østersøen og med kul ind til Danmark på returrejserne. Rederiet købte i 1918 en hel flåde af moderne dampskibe fra J. Lauritzen i en handel, der betegnes som den største maritime transaktion i sin tid. Skibene blev købt på toppen af markedet under 1. Verdenskrig. Det gav problemer senere da markedet blev mere normalt. Det betød, at Progress holdt fast i en flåde af forholdsvis gamle dampere til begyndelsen af 1950’erne, da rederiet fik sit første diesel-drevne skib, en nybygning fra Svendborg Skibsværft. Marius Nielsen døde i 1954, men rederiet kørte videre til 1973, da det blev overtaget af Otto Danielsen sammen med nogle eksterne investorer. Rederiet blev lukket, men det oprindelige børsnoterede selskab fortsatte i andres hænder indtil 1999.

Stenhøj Shipping er et af de mange rederier, der blev stiftet takket været gunstige afskrivningsregler i 1950’erne og 1960’erne. Selskabet var et personligt ejet selskab, ejet af Orla Stenhøj, der i 1930 fik patent på en autolift, der siden blev rygraden i selskabet og på mange mekanikerværksteder. De satte egne coastere i søen og derudover blev der investeret i skibe under andres kontorflag. Sidste andel blev solgt fra i begyndelsen af 1980’erne.

Rederiet Runa handler om loggeren Runa, der i 1959 blev afsløret som en del af en spion-ring, der spionerede mod Danmarks og solgte militære oplysninger til Østtyskland og Polen. Forretningen gav mulighed for at købe billige tobaksvarer og spiritus, som blev smuglet til Danmark og solgt lokalt i Køge og Faxe Ladeplads området. Skipperen, der var ejer og glødende kommunist, blev dømt og flyttede efter afsoning til Stralsund i Østtyskland.

Pris 350,00 kr. excl forsendelse (60 kr til danske adresser)

224 sider