Danske Rederier, vol. 11

Danske Rederier, vol. 11

Danske Rederier vol. 11 fortæller historien om Olau-Line A/S, Bech-Rederierne og Rederiet Lyn.

Olau-Line blev stiftet i 1956 af Ole Lauritzen, der som søn af skibsreder Knud Lauritzen, J. Lauritzen, blev skubbet i gang med et brugt dampskib og lån på en million kroner. Det er over årene frem til 1981 blevet til en flåde på 23 forskellige skibe. Det spænder fra traditionelle fragtskib til Danmarks største køleskibe, Danmarks andet produkttankskib, isfortstærkede produkttankskibe og færger. Sidstnævnte blev Olau-Lines skæbne. Efter nogle år med en færgeruter over Den Engelske Kanal måtte Ole Lauritzen gå i skifteretten og begære selskabet konkurs efter en mislykket færgerute fra Ramsgate i England til Dunkerque i Frankrig

Bech-Rederierne fik første gang et skib at disponere i 1941, da coasteren Vitus Bering blev indkøbt til et partrederi. Det blev disponeret i Wilh. Chr. Bechs mæglerforretning på Horsens havn. I midten af 1960’erne kom Bech-Rederierne ind i en niche med specialskibe til seismiske måling til søs. Det førte til en mange-årig kontrakt med amerikanske Western Geophysical, der havde Bech-Rederierne som tekniske managers af en række amerikansk-ejede skibe. Bech Gruppen fortsatte med rederi drift i nogle år efter kontrakten udløb i 1993, men det sidste aktiviteter som rederi blev lukket i 1995.

Rederiet Lyn blev sat i søen i 1964 af skipper Kurt Nielsen fra Fur. Det var en moderne galease bygget 1951 som blev købt brugt. I 1977 blev galeasen solgt og en 300-tonner indkøbt. Efter yderligere fem år blev 300-tonneren skiftet ud med en 550-tonner. Efter et forlis blev den erstattet af en 1.000-tonner. Det var dog ikke sagen for Kurt Nielsen, der foretrak et lidt mindre skib og købte en 750-tonner. Den fik navnet Bette-Lyn i modsætning til de øvrige, der alle havde navnet Lyn. Kurt Nielsens karriere sluttet i sommeren 2000, da han valgte at sælge Bette-Lyn efter 46 år til søs hvoraf 36 år som selvejer.

Prisen bliver uændret 350,00 kr. + forsendelse (60,00 kr. til danske adressrr)